neděle 31. ledna 2016

BREAKFAST LOVER #OATMEAL


Krásné ráno!
Dnešní článek bude začátek takového 'seriálu' na téma mých oblíbených snídaní. Miluji snídaně všeho druhu, a ještě víc ty víkendové, které se protáhnou až do brünche, kdy člověk nemusí nikam spěchat a může si vychutnávat nejdůležitější jídlo dne třeba celé dopoledne :)

Dnes mám pro Vás recept na moji oblíbenou ovesnou kaši, kterou jsem naučila jíst moji rodinu, kamarády a spolubydlící na Erasmu :) Chcete-li se ji také naučit, čtěte dál...:)

//

Good Morning!
Today's post gonna be a first post about breakfast I love so much! I am a breakfast lover, especially of those on weekends, when you can just enjoy them without a rush. 
Today I have for you a recipe for my favorite oatmeal, which I taught to eat my family, friends and flatmates on Erasmus :) Do you want to learn it to? Keep reading...:)




Ingredice:

ovesné vločky (podle oka taková hrst..časem se naučíte odhadnout)
mléko (měli bychom jím zalít všechny vločky tak, aby byly ponořeny)
skořice/kakao,...
med/javorový sirup
ovoce/čokoláda/burákové máslo,...

Ingredients:

oats (handful..after time you will get used to how much)
milk (to pour all the oats)
cinnamon, cocoa,...
honey/maple sirup
fruit/chocolate/peanut butter,...





1. Vločky si nejprve nahrubo umeleme, já používám ruční foodprocesor/mixér. (Takto jsem kaši připravovala do té doby, než jsem odjela do Valencie, kde jsem objevila jemné vločky, které nebylo třeba nijak mlít a po mém návratu našla podobné i v Lidlu, které používám doteď.)
Firstly we need to grind the oats - you can use foodprocesor, it takes a few seconds, it should't be too smooth, just something in between. (I did it like this until I left to Valencia where I found different type od oats where was no need to grind them and when I came back I found similar one in Lidl which I use since then.)

2. Rozpálíme si pánev a vločky opražíme, měli by začít lehce vonět, pozor ať je nespálíte! Jakmile máte pocit, že je pánev dostatečně horká a vločky lehce voní, přilijte mléko. To by mělo hezky zasyčet. V tuto chvíli ztlumte teplotu a míchejte, aby se Vám vločky nepřichytili. Ochucení kaše je na Vás. Já mám ráda skořici,tu je dobré přidat co nejdříve, dokud je kaše tekutá, a dobře promíchat. Můžete také přidat kakao, zkrátka můžete experimentovat, fantazii se meze nekladou.
(Ve Španělsku jsem tento krok začela vynechávat, protože na plynu se vločky pražily až moc rychle a tak jsem je zalévala mlékem rovnou a na chuti ani ničem jiném to neubralo :))
Add oats into a pan and roast until you can smell them - but carefull, don't burn them! In this moment add milk, get temperature down and stir. Until the porridge is liquid you can add cinnamon/ cocoa or whatever you want.
(In Spain I dropped this step as we had a gas cooker so oats were roasting too fast so I simply added milk right away and it wasn't less tasty:))

3. Kaši máme hotovou jakmile je směs středně hustá, mějte na paměti, že je třeba odstavit o něco dříve, teplem ještě sama dojde.
We are done when the porridge starts to get the right consistency, you should remove the pan from the cooker a few minutes before, it get the right consistency after (from hot pan)


4. Nakonec můžeme přisladit medem/javorovým sirupem a ozdobit ovocem (já nejčastěji dávám banán, ale můžete opravdu cokoliv), burákovým máslem, čokoládou, na co máte zrovna chuť.
In the end you can add honey or maple sirup and on the top you can add fruit (I mostly put banana but you can go into everything;)) You can add peanut butter, chocolate, peanuts,..whatever! :)


!POZOR - kaše je opravdu sytá! Já po ní nemusím celé dopoledne nic jíst..tak ať nemáte velké oči!

!Be careful - porridge is really rich, it makes you full up for a long time...so rather prepare less! 


Rada na závěr: S mytím pánve a talířů moc neotálejte a nechejte je odmočit, jinak budete dostávat kaši dlouho dolů ! :D
Advice for the end: Clean up the pan and plates as soon as possible, fill them with the water right away or you might be cleaning the porridge for a long time! :D










Pokračování příště.../ To be continued..








4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji! :) Všechny mají v podstatě stejný základ a liší se tím, jaké ovoce mám zrovna po ruce :) Je na ní super, že si jí může každý uzpůsobit přesně podle svého gusta :)

      Vymazat
  2. Jako pěkné, ale přijde mi toho málo, porce vloček za sucha by měla začínat na 50g... to by se ti na mělký talíř asi nevešlo... Jinak zkus přidat puding - karamelový či caffe laté je super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, každý si musí najít to správné množství jemu vyhovující :) Množství na takovou klasickou porci se pohybuje mezi 40-60g, což odpovídá takové větsí hrsti, někomu stačí méně, někdo rád více..je třeba brát v potaz i to, že kaše vážně hodně zasytí :) Já ji dávám většinou na mělké talíře nebo mističky a zatím se vždy bez problémů vešla ;) Až si budu dělat kaši příště schválně vločky převážím. S pudingem může být taky zajímavá, někdy vyzkouším :)

      Vymazat